vrijdag 30 januari 2015

RITUELEN


De Youth Food Movement Academy 2015 laat haar cursus dit jaar beginnen in het noorden. Vanuit Wongema komen 32 deelnemers een voor een aanlopen door de sneeuw naar het warme Oosterhouw. Klaas wacht ze op, heet ze welkom en wijst ze de weg naar de keuken.

Een keer niet formeel ontvangen door de voordeur maar op de plek waar het eten bereid wordt. David en ik zijn al de hele dag bezig een maaltijd voor te bereiden rond rituelen.

Aardperen uit de tuin en gerechten die door allerlei sponsors gebracht zijn worden verwerkt rond het 'ei'. De eiwitten stijfgeklopt met slagroom en citroenrasp voor een luchtige dagkaas als toetje. De eidooiers verwerkt in een botersaus.

We kregen varkenswang die een nacht lang is gegaard en groenten, die we deels frituurden als tempura en aan de studenten serveerden bij de Aga en de open haard en deels tot een krachtbouillon verwerkten. 

Het informele van de aankomst werd formeel bij een rituele handwassing voor ieder aan tafel ging. Daar lag een gekookt 'ei' dat de wereld in ging op Instagram. Voer voor een later gesprek in de bibliotheek met David.

Daar was het thema dat vormen rondom eten belangrijker zijn dan vaak gedacht.
De aandacht gaat vaak te veel naar het voedsel op zich. Maar uiteindelijk gaat het om het leven, om het ontmoeten.

Rituelen stellen een ervaring uit. Bereiden die voor en geven betekenis. Het rondschillen van een appel maakt dat de appel beter smaakt.

Ook een Foodselfie is als post-postmodernritueel een poging om te delen. Ook al lijkt hij in eerste instantie de aandacht te versnipperen en het moment te verstoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten