maandag 15 september 2014

VOOROORLOGS ETEN























































24 jongeren komen fietsen vanuit de stad [Groningen]. Ze krijgen vooroorlogs eten in het voormalig huis van de dichter Jellema. Gastheren Klaas Noordhuis en Christiaan Klasema hebben een programma gemaakt met Wilbert van de Kamp [Youth Food Movement] en Carmen van Bruggen rond proeven, eten & kunst.

Wat is vooroorlogs eten? En over welke oorlog hebben we het?

Het huis dateert uit het midden van de negentiende eeuw. De belangrijkste aanpassingen waren in de Jugendstil. De eerste wereldoorlog dus. Leven en eten alsof je een huis vol personeel hebt, met bewerkelijke gerechten, tafellinnen, dekschalen, bestek in rijen en kristal. 

En met producten van het land en van het seizoen. Ouderwets eten met een twist.

We beginnen een paar dagen van te voren met vlierbessen plukken bij Ale en Fenna Havenga van Landgoud. Ik maak er rode uienconfit van met drie herfstbessen. Vlier-, jenever- en zuurbessen. Inkoken met rode wijn en rode wijnazijn. geen suiker erbij!

Als je het toetje af hebt voor je gaat koken komt alles goed. Een pompoenamandeltaart met kweegelei.

Vooraf brood met kwaioli [olie, kweevlees, knoflook en wit brood in de blender]. Dan aardappelzeewiersoep [aardappelkookvocht met kombu en wakame].

Het groot vlees dat Wilbert zal aansnijden gaat 12 uur in de laagste oven van de aga. Procureur van De Groene Weg. Marineren in tijm en knoflook. Garen in ganzevet.

De aardappelen komen van Erwin Westers van De Vier Parmentiers. Sarpo Mira. We maken kweebliksem [aardappels stampen met vruchtvlees van gekookte kweeperen] met bloedsushi.

De sushi is van geraspte biet, gehakte venkel, gemalen ossehaas en bloedworst. Gerold in nori, gesneden en als schijven gebakken in de oven.

Klaas doet de rondleiding in de parktuin na een borrel met droge cider. In de tuin een proeverij van gel en gelei in verschillende smaken.

Na het eten is er koffie en taart in de bibliotheek. Carmen spreekt over wanneer eten kunst wordt en kunst eten. 

Tot slot een verrassing op de kluis op zolder . Joost Oomen, onze stadsdichter ging los.

Wat gaan we de volgende keer doen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten